Ce este deviatia de sept?

Deviația de sept este condiționată de poziția septului nazal (osul si cartilajul ce impart cavitatea nazala).  Acesta poate fi deplasat spre partea stăngă sau spre dreapta. Practic, septul are rolul de a separa cavitățile nazale în mod egal între cele două părți.

Cauzele aparitiei deviatiei de sept

În general, aproximativ 80% din populație suferă de mici deviații ale septului nazal. Atunci când deviația de sept este severă, pacientul se confruntă cu obstrucționarea unei fose nazale. Efectul acestei deviații constă în dificultatea de respirație, sângerare nazală, congestie nazală sau infectii ale sinusurilor. Deviația de sept poate fi prezentă de la naștere sau poate apărea în urma unui traumatism. Aceasta se tratează în primă fază prin administrarea de medicamente pentru ameliorarea simptomelor, apoi se recurge la intervenția chirurgicală pentru corectarea deviației de sept, intervenția fiind cunoscută și ca septoplasie. O alta cauza ce poate provoca aparitia deviatie de sept este imbatranirea prin afectarea structurii nazale si cresterea in volum a mucoasei ce acopera cornetele nazale. Aparitia rinitei sau a rinosinuzitei pot afecta pasajul nazal, producand obstructia nazala.

Simptome

Simptomele deviație de sept se manifestă prin insuficiență respiratorie, infectii ale tractului respirator sau îngustarea foselor nazale. Alte simptome ale deviației de sept sunt sângerările nazale frecvente, infecții ale sinusurilor și respirație zgomotoasă în timpul somnului. Aparitia epistaxisurilor. Aceasta se manifesta prin uscarea suprafetei mucoasei septului nazal, producand uneori sangerari. Durerea faciala. Desi exista pareri si pro si contra legate de acest tip de simptome, un sept deviat sever ce are contact cu peretele nazal provoaca dureri este considerate o cauza posibila. De asemenea, aparitia durerilor la nivelul radacinii nasului si deasupra orbitelor sunt associate cu deviatia de sept. Ronhopatia cronica cunoscuta in popor si sub denumirea de ”sforait” este o alta simptoma ce poate  semnala aparitia deviatiei de sept. Dorinta de a dormi pe o anumita parte. Unele persoane pot respăira mai bine pe o anumita parte a corpului in timpul noptii. Desi este un fenomen natural , constientizarea lui este greu de semnalat. Aceasta poate fii o alta simptoma in aparitia deviatie de sept.

Diagnostic deviatie de sept

La prima consultative, medical ORL, o sa va adreseze mai multe intrebari legate de simptomele semnalate de catre pacient. In a doua etapa privind diagnosticarea deviatie de sept, se realizeaza o examinare la nivelul interior al nasului. Examinarea se realizeaza cu ajutorul specului nazal si o lumina intense. In anumite cazuri se foloseste un telescop cu aspect tubular dotat in varful acestuia cu o lumina puternica. In timpul diagnosticarii se poate analiza si mucoasa nazala dup ace a fost aplicat un spray cu decongestionant. In urma acestei evaluari, in functie de rezultatele primate se poate da sau nu diagnosticul de deviatie de sept.

Tratament deviatie de sept

Tratarea acestei disfuncționalități se realizează în prima etapă pe cale medicamentoasă, apoi prin intervenție chirurgicală. Tratamentul medicamentos se realizează prin medicamente decongestionante și antihistaminice. Medicamentele decongestionante au ca scop reducerea congestiei nazale și contrinuie la eliberarea căilor respiratorii. Acestea sunt disponibile în varianta de spray sau de pastile. Medicamentele antihistaminice au rolul de a preveni simptomelor de răceală și alergie.

Operația deviației de sept

Este singura modalitate de a repara deviația de sept, întrucât septul nazal este repoziționat. Această intervenție se realizează într-un cabinet medical dotat cu aparatură modernă și cu instrumental sterilizat. În timpul operație de sept, chirurgul, lucrând asupra nasului, face o mică incizie în sept și îndepărtează excesul de os sau de cartilaj. Uneori, septoplastia este combinată cu rinolastia pentru a îmbunătăți aspectul nasului. După intervenția de septoplastie simptomele cauzate de deviația de sept trebuie să dispară în totalitate.  

Rezultate

Opinii pacienti

 • M-am operat de curand la Domnul Doctor Marin Voica.Rinoplastia s-a realizat prin metoda inchisa si vreau sa spun ca am ramas placut surprinsa deoarece nu am avut dureri deloc,nici vanatai si nu pot spune decat ca ma simt extraordinar.Sunt foarte multumita de rezultat.
  Cu cea mai mare sinceritate ,vreau sa va spun ca am facut cea mai buna alegere si il recomand din tot sufletul si cu toata increderea pe Domnul Doctor,care este un adevarat profesionist dar si un om de milioane in afara de faptul ca este medic.
  Cu tot respectul meu si multumiri ,nota 10+ Domnului Doctor Marin Voica.

   

  Mihaela

 • Acum o saptamana m-am operat la domnul Doctor Marin Voica de rinoseptoplastie si sunt multumita! Operatia a fost de tip inchis si din acest motiv nu am nici un fel de cicatrici! Am stat internata doar o zi si o noapte, nu am avut vanatai si nici dureri. A existat doar o stare de discomfort in primele doua zile deoarece am respirat pe gura. Programarile cu privire la operatie au fost mereu respectate si nu a trebuit sa astept niciodata inaintea consultatiei.
  Cred ca am luat cea mai buna decizie atunci cand l-am ales pe domnul doctor, iar acum nasul meu arata perfect.
  Il recomand cu drag!

  Stefan M

 • Buna ziua. numele meu este Andreea Bita si saptamana trecuta m-am operat la domnul doctor Marin Voica de deviatie de sept si rinoplatie si sunt extrem de incantata de rezultat. Operatia a decurs extreme de bine, recunosc sunt cel mai panicos om si imi este foarte de frica de operatii, ace, doctori, anestezii, insa va spun ca nu am avut nicio durere si m-am invinetit foarte putin. Dupa anestezie am fost ok, nu mi-a fost rau, nu am avut ameteli, simteam doar un pic de presiune pe nas din cauza meselor.
  Il recomand cu mana pe inima pe domnul doctor Voica, este un doctor calm, cald, care intelege nevoia pacientului. Din partea mea, nota 10+ !
  Am uitat sa mentionez, am cel mai frumos nas! 🙂

  Andreea Bita

 • M-am operat acum o saptamana la Dr. Marin Voica. Un doctor extraordinar, o persoana minunata, amabila, modesta. La consultatie prezinta avantajele si dezavantajele operatiei. Are rabdare sa explice si iti expune realist ce urmeaza sa se intimple, nu face promisiuni gratuite. Prioritatea este starea finala a pacientului nu un rezultat in aparenta fantastic pe moment si o agravare ulterioara. Se intereseaza de starea pacientului dupa operatie. Tin sa mentionez ca eu am fost un caz mai dificil pentru ca am avut in trecut o operatie de deviatie de sept nereusita la un alt medic, insa Dr. Voica a reusit sa repare gresala acestuia, acum nasul meu este mai mic decat inainte si cu o forma frumoasa si totul fara nici un fel de durere. Recomand cu incredere!

  Mirela Barbu

Consultatie 150 lei

Dr. Marin Voica

Peste 30 de ani de experiență | Chirurgie ORL | Rinoplastie | Rinoseptoplastie | Deviație de sept 

Vreau o programare