Rinoplastia

Ce este rinoplastia?

Rinoplastia este o procedura estetica ce are ca scop remodelarea nasului. Cunoscuta in popor sub denumirea de ”operatia la nas” este una dintre cele mai comune proceduri estetice in zilele noastre. Faptul ce face aceasta interventie atat de comuna este data de influenta aspectului nasului in raport cu fizionomia fetei. Aparitia disproportionalitatii nazale sau semnalarea unor deficiente in procesul de respiratie sunt principalele motive pentru care aceasta interventie este atat de comuna.

Prin operatia de rinoplastie, pacientii doresc sa remedieze 2 probleme principale:

  • Probleme ce tin de estetica fetei;
  • Probleme ce tin de respiratie;

Probleme ce tin de estetica fetei

Un nas asimetric ce prezinta disproportionalitati sau defecte nazale este o problema destul de sensibila pentru persoanele ce prezinta aceste defecte. In general aspectul unui nas neuniform afecteaza in principal stima de sine. Acestia se simt jenati de aspectul nasului  si uneori sunt priviti insistenti de cei din jur.

Cu ajutorul operatiei de rinoplastie se imbunatateste aspectul și proportiile nasului precum si armonia trasaturilor faciale. Stima de sine a pacientilor creste, acestia scapand rapid de teama de a fii priviti.

Principalele imbunatatiri sunt:

  • Reducerea dimensiunii nasului in raport cu trasaturile fetei prin realizarea unei fete bine proportionata;
  • Scaderea latimii nasului la nivelul bazei nazale si a varful nasului;
  • Corectarea varfului nasului in cazul persoanelor ce au nasul ”cazut” (tip bulb) sau din contra ”ridicat”;
  • Ingustarea narilor in cazul in care acestea sunt proeminente;
  • Remedierea asimetriilor in cazurile in care pacientii prezinta si deviatii de sept;

Probleme ce tin de respiratie

Problemele de respirație pot provoca infecția sinusurilor, sângerarea nazală, obstrucția nărilor, sforăit și în cele din urmă funcționarea defectuoasă a sistemului circulator.

Lipsa oxigenului la nivelul creierului duce la aparitia hipoxiei. Aceasta se manifesta prin senzatia de oboseala si epuizare. Apar ametelile iar intregul organismul este lipsit de vlaga.

In urma operatiei de rinoplastie, pacientului ii sunt curatate caile respiratorii, sangerarea nazala dispare, narile nu mai sunt obstructionate iar sforaitul devine o amintire.

Candidatul ideal

În general rinoplastia se face după depășirea pubertății. Intervenția după pentru ca modificările aduse să se armonizeze bine cu proporțiile feței.

Pentru acest tip de intervenție trebuie să aibă o stare fizică general bună, sănătatea mentală să fie în parametri optimi și să fie auto-motivați. De asemenea, pacientul trebuie să fie nefumător sau să renunțe la fumat o perioadă (minim 2 săptămâni) până la momentul intervenție.

În cazul în care pacientul este impulsiv sau trece printr-o perioadă mai stresantă intervenția de rinoplastie se poate amâna până când aceste probleme se atenuează. Pacienții diagnosticați cu boli cronice sau acute nu pot fi supuși acestei intervenții.

Cum se realizeaza operatia de rinoplastie?

Rinoplastia se poate realiza sub anestezie locală sau generală. Cea mai bună soluție fiind anestezia generală. În funcție de complexitatea operației, aceasta poate să dureze între 1,5 și 2 ore. În primele 24 h după intervenție pacientul rămâne în clinică și nu va putea să respire pe nas. Trebuie menționat faptul că în unele cazuri după intervenție fața va fi umflată și există posibilitatea să apară vânătăi.

După operația de rinoplastie riscul de apariție a durerii este minim. Intervenția chirurgicală se realizează într-un cabinet complet utilat cu echipamente medicale moderne și personal cu experiență vastă.

Tipuri de rinoplastie

Operatia de rinoplastie se realizeaza prin 2 metode:

  • operatia inchisa;
  • operatia deschisa.

Rinoplastia inchisa

Este interventia recomandata de catre medicii ORL-isti. Aceasta se realizeaza cu ajutorul unor mici incizii la nivelul narilor pentru a permite introducerea intrumentelor medicale de remodelare a narilor. Prn aceasta metoda, aparitia cicatricilor post operatorii sunt minime, acestea fiind interne, nefiind vizibile cu ochiul liber.

Rinoplastia deschisa

Fata de rinoplastia inchisa, operatia de rinoplastie deschisa se realizeaza prin incizii la nivelul columei (portiunea ingusta ce separa narile). Interventia consta in expunerea oaselor si a cartilajelor nazale, medicul ORL-ist avand acces total in schimbarea anatomica a nasului.

In cadrul clinicii tipul de operatie folosita este rinoplastia inchisa. Utilizam aceasta metoda pentru a oferii pacientilor un grad ridicat de confort si o recuperare cat mai rapida.

Apelând la serviciile Dr. Marin Voica pacienții beneficiază de servicii ireproșabile, realizate de echipa de profesioniști în chirurgia plastică. În urma intervenției pacientul va observa îmbunătățirea simetriei nasului și corectarea problemelor respiratorii.