Deviația de sept

          Deviația de sept este condiționată de poziția septului nazal. Acesta poate fi deplasat spre partea stăngă sau spre dreapta. Practic, septul are rolul de a separa cavitățile nazale în mod egal între cele două părți.

          În general, aproximativ 80% din populație suferă de mici deviații ale septului nazal. Atunci când deviația de sept este severă, pacientul se confruntă cu obstrucționarea unei fose nazale.
          Efectul acestei deviații constă în dificultatea de respirație, sângerare nazală, congestie nazală sau infectii ale sinusurilor.

          Deviația de sept poate fi prezentă de la naștere sau poate apărea în urma unui traumatism. Aceasta se tratează în primă fază prin administrarea de medicamente pentru ameliorarea simptomelor, apoi se recurge la intervenția chirurgicală pentru corectarea deviației de sept, intervenția fiind cunoscută și ca septoplasie.

          Simptomele deviație de sept se manifestă prin insuficiență respiratorie, infectii ale tractului respirator sau îngustarea foselor nazale. Alte simptome ale deviației de sept sunt sângerările nazale frecvente, infecții ale sinusurilor și respirație zgomotoasă în timpul somnului.
          Tratarea acestei disfuncționalități se realizează în prima etapă pe cale medicamentoasă, apoi prin intervenție chirurgicală.

          Tratamentul medicamentos se realizează prin medicamente decongestionante și antihistaminice. 
          Medicamentele decongestionante au ca scop reducerea congestiei nazale și contrinuie la eliberarea căilor respiratorii. Acestea sunt disponibile în varianta de spray sau de pastile.
Medicamentele antihistaminice au rolul de a preveni simptomelor de răceală și alergie.

Operația deviației de sept
          Este singura modalitate de a repara deviația de sept, întrucât septul nazal este repoziționat. Această intervenție se realizează într-un cabinet medical dotat cu aparatură modernă și cu instrumental sterilizat.  
          În timpul operație de sept, chirurgul, lucrând asupra nasului, face o mică incizie în sept și îndepărtează excesul de os sau de cartilaj.
          Uneori, septoplastia este combinată cu rinolastia pentru a îmbunătăți aspectul nasului.

          După intervenția de septoplastie simptomele cauzate de deviația de sept trebuie să dispară în totalitate.