Operația

          Rinoplastia a devenit o intervenție chirurgicala la modă în ultimii ani, punându-se mare accent în personalizarea intervenției. Cu ajutorul acestei tehnici medicale se pot realiza modificări importante asupra nasului.

  • Corectarea mărimii nasului, în raport cu anatomia feței;
  • Remedierea asimetriei nazale sau devierile piramidei nazale;
  • Se pot aduce modificări asupra lățimii nasului la nivelul părți osoase;
  • Eliminarea cocoașelor sau depresiunilor din zona nazală.

          Operația de rinoseptoplastie (rinoplastia) sau deviația de sept se realizează în mod frecvent sub anestezie generală pentru a oferi pacientului un grad cât mai ridicat de confort.

          Intervenția chirurgicală poate fi efectuată prin 2 tehnici de lucru: fie prin tehnica deschisă, practicată de majoritatea chirurgilor plasticieni sau prin tehnica închisă.

Intervenția prin tehnica deschisă poate prezenta unele neajunsuri cum ar fi prezența unor mici incizii postoperatorii vizibile pentru câteva luni.
          Tehnica închisă, recomandată de chirurgul plastician, este pe cât de spectaculară (absența inciziilor vizibile) pe atât de eficientă.

          În principiu această tehnică constă în incizii de mici dimensiuni în interiorul nasului pentru a ajunge la cartilajele nazale și la ”cocoașa” nazală. Modificările aduse oaselor și cartilajelor aduc o îmbunătățire funcției respiratorii, cât și un efect estetic plăcut asupra fizionomiei.

          La finalizarea intervenției chirurgicale se aplică pansament ce va fi ținut pentru 24–48 ore în funcție de condițiile locale. În zona exterioră a nasului se aplică o atelă pentru 5–7 zile.
        În primele 24 de ore de la intervenție, pacientul este internat în clinică pentru a se urmării evoluția stării generale.

          Ca orice altă intervenție chirurgicală, rinoseptoplastia prezintă și riscuri. Deși cazurile sunt rare, pot apărea hemoragii sau infecții. Se pot forma vase noi de sânge sau pot râmâne cicatrici la baza foselor nazale. De asemenea, pacienții pot avea o senzație de amorțeală și înțepături chiar și câteva luni după operație.
          Din punct de vedere al timpului estimat, intervenția tehnică deschisă necesită 2–4 ore în timp ce intervenția prin tehnica închisă se realizează într-o oră.